Valg i Sydafrika

Valg i Sydafrika 29. Maj

I dag, 29. maj 24 er der valg i Sydafrika med 70 partier opstillet.

Der plejer at være solidt flertal til ANC, så de ganske få andre partier godt kunne glemme alt om at få indflydelse. – ANC  med Nelson Mandela kom til magten for præcis 30 år siden, med afskaffelsen af apartheid, og derefter har styret landet alene startende med store drømme, men uden at nå idealerne.

www.dr.dk beskriver det således: (citat)

Sydafrika går til valg: Fra Nelson Mandela til korruption, kriminalitet – og politikerlede.

Magt korrumperer

Da Mandela blev valgt i 1994, så det hele så rosenrødt ud. Her var en præsident, der skulle samle en ekstremt splittet og ulige nation. Hvor det rige hvide mindretal ikke længere havde monopol på magten, men hvor de fattige sorte med økonomisk udvikling skulle løftes op, og en regnbuenation med plads til alle stod som det smukke mål.

I begyndelsen gik det meget godt, men magten korrumperede tilsyneladende ANC, og de sidste 10-15 år er udviklingen gået i den forkerte retning.

Den nuværende præsident, Cyril Ramaphosa, fik ellers væltet sin forgænger, Jacob Zuma, i forsøget på at rydde op i det korruptionsplagede parti, men mange partimedlemmer har kæmpet imod, og præsidenten ligner heller ikke uskylden selv. For to år siden kom han i søgelyset, fordi et større pengebeløb, skjult i hans sofa, blev stjålet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *