Zambia. Mission i 70 år

Det begyndte i starten af 50'erne med en missionær af den helt gamle skole, - Arne Thomsen, der både var pioner og evangelist.

Dengang hed landet Nord Rhodesia, og Arne og Elsa bosatte si i Luanshya på kobbergæltet, hvorfra de hold friluftsmøder med film i mange Zambianske byer.

 Arne grundlagde adskillige menigheder, og hans kone var med til at give arbejde bland børn og unge status i disse.

I begyndelsen af 70'erne kom der flere danske missionærer, Jørn Pedersen arbejdede i Zambianske High Schools, og grundlagde School Mission for Christ. Peter Pedersen startede med litteraturmission, og lavede også korte kurser for de lokale kirkers ledelser.

i 1970 kom Hans Chr. og Frieda Stochholm for at lede bibelkorespondanceskolen 'All Africa School of Theology' (AAST), der egentlig var startet af en missionær fra Sydafrika, og i starten af 80'erne blev Kaniki Bible College (KBC) til en formaliseret uddannelse for kirkens pastorer og ledere. Samtidig kom John og Tove Thomsen for sammen med de øvrige danske missionærer at undervise på bibelskolen.

For at financiere arbejdet blev der samtidig startet en farm, der fik navnet Baluba Valley Farm.

AAST eksisterer fortsat, og har b.la. haft stor betydning i fængselsmission, både for fangevogtere og indsatte, der har fulgt undervisningen. Men Stochholm udviklede også ekstra kurser for kirkeledere, kaldet 'Minister's Course', ligesom han underviste på KBC, hvor Peter Pedersen var leder.

KBC fik hurtigt en meget positivt ry, og i dag findes der tidligere KBC-elever i mange forskellige områder af det Zambianske samfund: præster, lærere, folk i politiet og fænselsvæsenet etc.

Elevtallet på bibelskolen var i 80'erne og 90'erne støt voksende til ca 100, Senere har forskellige forhold gjort driften og elevtilgange vanskeligere. En af grundende var at amerikansk støttede bibelskoler kunne tilbyde undervisning helt gratis, mens KBC var nød til at arbejde med et budget der kunne hænge sammen. Og derfor var der mange der fandt det mere overkommeligt at få deres uddannelse på de gratis bibelskoler.

Siden år 2005 har KBC haft afrikanske ledere, og der er sket mange forandringer, som det danske bagland forsøger stadig at støtte og påvirke. En af forandringerne er at skolen i begyndelsen af 2013 startede på at tilbyde et Bachelor program, da kravene til pastorer i Zambia var steget betydeligt.

Det program har haft udfordringer, bla. fordi regeringen i slutningen 2013 lavede en ny meget ambitiøs lov for Higher Education, hvilket betød at alle institutioner der tilbød Bachelor degree eller mere skulle søge ny registrering. Og den ansøgningsprocedure har trukket i langdrag, bla. fordi kontoret i Lusaka pludselig mistede alle dokumenterne da det hele ellers var godkendt. - Så om igen, forfra.

Som en konsekvens af dette har der været to navneforandringer (efter regeringskrav) første til Kaniki Bible University College (KBUC), og senest slet og ret til KBU.

 

Mens Karen og jeg boede i Sydafrika kørte vi flere gange til Zambia for at undervise i 3-ugers moduler. Så efter at vi er flyttet tilbage til Danmark er vi kommet med i Kaniki Support Gruppe, der er Apostolsk Missions ledelse for danske initiativer udfra Kaniki centret.

AKOP: Arise-Kapumpe Orphan Project. Omsorg for forældreløse børn og kvalitets skolegang.

KOP-medarbejdere besøger familier i oplandet som tager sig af forældreløse børn. Hjælpen de giver er gode råd og hjælp til skolepenge og skoleuniformer. Jeg er en del af madvarer eller der, der giver hjælp til hjælp af husene hvor børnene bor.

Siden 2014 har AKOP været i stand til at tilbyd grundskole i nye bygninger, som naboer til KBU. Skolen ledes af britiske Naomi Voice og staben er lokale lærere og hjælpere. Der er nu op til 7. klasse, og standarden er særdeles høj for Zambia.

 

Baluba Valley Farm –Økonomisk motor til KBC

Farmen blev startet i 1979 af vore venner Leon og Ingelise Klitgård. Vi besøgte dem i 1980 hvor Leon sad og svejsede på en hjemmelavet plov.
Vi besøgte farmen igen de senere år. Nu er den er den ene financielle motor for bibelskolen. Med masser af maskiner, malkekvæg, og bananplantage.