Leonard Gcabashe

Leonard er pastor for dalens største og mest aktive kirke: Embo Community Church. Den ligger på en bakketop over dalen, 2000 m fra huset der var vores hjem i 13 år.
Pastor Leonard var den første rigtige lokale forbindelse for os, og han imponerer stadig med sit helhjertede arbejde i Guds rige.
Han har et hjerte for samfundet, og derfor nøjes han ikke med at have en kirke, men han har også startet en vuggestue, et børnehjem en klinik og et hospice.

Embo Community Church

I kirken: Dette er den største kirke i dalen, og der er omkring 160 medlemmer. ps Leonard er meget grundig når det drejer sig om at forberede bibeltekster til prædikener og han sender mig ofte e-mails for at bede om kommentarer til hans næste prædiken eller mht hans fortolkning af specifikke bibelsnit.

Vuggestuen

Vuggestuen er i hans gamle hus. 4 km væk. Motivet for vuggestuen var at lade teenagepiger, der blev gravide, komme tilbage i skole, mens deres babyer blev taget hånd om i vuggestuen. - Samtidig forsøger han at påvirke dem med en bibelsk livsstil.

Børnehjemmet Philakahle

Børnehjemmet hedder Philakahle, hvilket betyder 'meget sundt'. Det har i alt 4 familiegrupper i to nyopførte bygninger. - Det har været svært at få fuld godkendelse fra regeringen, selvom alt er virkelig pænt og ryddeligt. Så det har været en stor økonomisk byrde, da de offentlige tilskud har været ustabile.

Klinikken Philakade

Klinikken er åbnede i 2016. Den kaldes Philakade, hvilket betyder 'lad os være raske'. Motivationen var det enorme antal AIDS- og TB-inficerede mennesker i lokalsamfundet. De har brug for regelmæssigt at hente medicin. Tidligere måtte gå til det næste distrikt for at den, og det kunne være en hel dags vandring for en sygdomssvækket person. Nu er medicinen tilgængelig lokalt. Klinikken har også generelle sundhedsfaciliteter, som hjælp til gravide etc.

Der er lavet en grønsagsmark ved siden af ​​kirken. Den forsyner også de mest sårbare mennesker i samfundet. Nogle får forsyninger gratis, andre kan købe. Marken tjener også som inspiration for folk til selv at begynde at dyrke afgrøder.

Der er mange alvorligt syge og døende i dalen. Det offentlige har et hospice 10 km. derfra, hvor ps Gcabashe besøgte et af sine sognebørn i 2018.
Han var dybt rystet over at se ældre og døende ligge direkte på gulvet i deres eget skidt. - Det motiverede ham for at fundraise for et hospice lige ved kirken.
Karen og jeg så fundamentet i 2019, og da vi kom igen i 2020 var første halvdel allerede taget i brug, da behovet var så stort at det slet ikke kunne afvente at resten af bygningen blev færdig.
Det betjenes af nogle få lønnede sygeplejerske samt en række frivillige hjælpere, og standarden er virkelig imponerende efter Sydafrikanske forhold.

P.t. er der 2 projekter igang:

Støtte til Børnehjemmet 

Børnehjemmet er presset økonomisk pga. svigtende offentlige tilskud. Sydafrikas økonomi har i årevis været presset, og det er stærkt forværret af corona pandemien.

Derfor besluttede kirkens bestyrelse at opføre en bygning til udlejning for derigennem at skabe en varig, stabil indkomst for Børnehjemmet, så der kan være ro om driften i fremtiden. Budgettet for denne bygning er 285.000 Zar.

2. etape af Hospice (Care Home)

 

Hosp ice, eller care home, som det kaldes til dagligt, har ikke kun terminalt syge indlagt, men også 'udstødte' børn: f.eks er der en blin baby, og nogle multihandicappede børn. Behovet er stort. - Anden del af dette Care Home er nu i fuld gang. Det samlede budget for byggeriet er på 4,5 millioner Zar, og p.t. mangler der stadig funding af de sidste ca. 650.000 Zar. Men ps. Gcabashe er en troens mand, og Gud åbner døre!